REKLAMA

povoden praha_vltavaV případě povodní podobných těm z roku 2002, jež zaplavily centrum Prahy, se v budoucnu voda rozlije jen v Chuchli, na pražských ostrovech a některých nábřežích. Potvrzuje to nově zpracovaný rozlivový model metropole, který představil primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Praha od posledních ničivých povodní z roku 2002 pracovala na tom, aby se dokázala s vysokou vodou lépe vypořádat. Nechala proto za 3,7 miliardy korun vybudovat více než sedmnáctikilometrová protipovodňová opatření, z toho mobilní části tvoří necelých 6,5 kilometru. Opatření v Praze mají přibližně 30centimetrovou bezpečnostní rezervu nad výšku hladiny povodní z roku 2002.

REKLAMA

"Jsou to protipovodňová opatření v kvalitě a rozsahu, jaké nemá žádné jiné evropské město," nebál se primátor pochválit vybudovanou ochranu proti vysoké vodě v hlavním městě.

Protipovodňová opatření chránící Prahu proti povodním přesto nejsou ještě hotová. Poslední částí metropole, která ochranu proti vodě nemá, je Chuchle. "Řešíme zde odvolání občanského sdružení proti stavebnímu povolení. Po odstranění této připomínky znovu začnou stavební práce. Dokončení protipovodňových opatření v Chuchli očekáváme v příštím roce," upřesnil ředitel odboru městského investora pražského magistrátu Jiří Zlatohlávek.

Výhodou nově představeného rozlivového modelu je jeho přesnost. Vedení města podle něj například zjistí, zda bude vysokou vodou postižen konkrétní vchod domu, a může tak rozhodnout o evakuaci obyvatel.

Nová protipovodňová opatření vybudovaná v Praze tvoří stálé zemní hráze, železobetonové stěny, mobilní bariéry a upravená kanalizační síť. Stanice metra navíc chrání bezpečnostní dveře a tlakové uzávěry v tunelech. V případě, že bude Prahu ohrožovat povodeň, veškeré protipovodňové bariéry je město schopno s pomocí 350 lidí postavit do 48 hodin.

zdroj: MEDIAFAX



Úspory energie sledujte na EnergyTV

Vysočina plná novinek a aktuálních informací

Informace pro gurmány a milovníky jídla na Vysočině - Vysočinachutná
REKLAMA